BARTENDER AAN HET WOORD

De proeverijen en workshops van de Wenneker Experience staan onder leiding van bartender Elise van Tol. Een echte vakvrouw, die niet uitgepraat raakt over mooie dranken en het vakmanschap waarmee die gemaakt zijn. Elise heeft erg veel zin om met de mooie Wenneker-producten aan de slag te gaan: ,,Ik wil van de proeverijen en workshops een leuke, maar ook leerzame ervaring maken. Ik verheug me erop om de bezoekers kennis te laten maken met al die prachtige producten, als Genever, Gin en likeuren.  En vooral ook om te laten zien wat je daar thuis allemaal mee kunt doen. Dat is namelijk helemaal niet moeilijk. En het is helemaal leuk om dat te doen in het fantastische proeflokaal van Wenneker. Bij mooi weer kunnen we ook naar buiten.  ’’

Wat kunnen de mensen verwachten bij de proeverijen en workshops?

,,Het uitgangspunt is dat je dingen leert die je thuis ook makkelijk in de praktijk kunt brengen. Voor mij ligt de basis altijd bij producten van goede kwaliteit. Een Gin Tonic met een mooie gin en een tonic uit de supermarkt? Dat vind ik zonde. Ik werk graag met de Engelse tonic van Franklin & Sons, een verfijnde tonic met een mooie bubbel die zich ook heel goed houdt bij mixen. En je kunt nog zo’n mooie cocktail maken, als je ijs van slechte kwaliteit gebruikt, smaakt hij ook veel minder. Daarom werken we in de workshops met mooie ingrediënten, zoals verse sappen en vers fruit, dat we zoveel mogelijk ter plekke snijden. En natuurlijk leer je in de cocktailworkshop ook allerlei cocktailtechnieken. Sommige cocktails moet je shaken, maar andere worden juist geroerd, of  laag voor laag opgebouwd in het glas.’’

Wat is een goede cocktail?

,,Smaken verschillen; de één houdt van zoet, de ander valt meer voor zuur. Dus ik raad mensen altijd aan om te experimenteren met ingrediënten die ze lekker vinden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar voor cocktails geldt hetzelfde als voor mooie gerechten: aan de basis van een goed recept staat altijd een  goede balans van smaken als zoet, zuur en bitter. Ik vind vooral kwaliteit van de dranken en andere ingrediënten heel belangrijk. ’’

Hoe zijn cocktails ontstaan?

,,Tegenwoordig maken we veel cocktails met likeur. Maar de bekende, klassieke cocktails hebben altijd sterke drank als basis. Die zijn namelijk ontstaan tijdens de drooglegging, toen het drinken van alcohol verboden was. Met cocktails probeerden mensen dat  te verdoezelen. De bekende Long island Ice Tea bevat bijvoorbeeld maar liefst vijf soorten sterke drank en een heel klein beetje cola. Daardoor ziet het er uit als een glas ice tea! Maar ik vind het ook leuk om aan die klassieke cocktails een eigen draai te geven. Ik laat de bezoekers van de Wenneker Experience  bijvoorbeeld de  bekende whisky-cocktail Old Fashioned proeven in een variant met jenever. ’’

Wat heb je nodig om thuis met cocktails en mixdrankjes aan de slag te gaan?

,,Dat is eigenlijk heel makkelijk. Er zijn heel veel leuke bartools, maar de meeste daarvan heb je niet per se nodig. Wel belangrijk vind ik een jigger of barmaatje. En goed glaswerk, waarin de smaak goed tot zijn recht komt.’’

Wat drink je zelf het liefst?

,,Dat wisselt, naar gelang mijn stemming en het weer! Gin Tonic is heel toegankelijk en verveelt nooit; de ideale mix! Ik ben echt een fan van de Nederlandse gin, de Nederlandse distillateurs leveren een heel goed product af. Zoals de Wenneker Denim, die een fantastische smaak heeft. Triplesec, een likeur op basis van sinaasappelschillen, vind ik ook zo’n super gaaf product, puur natuur! En een goede mojito vind ik ook heerlijk.’’

Elise van Tol is bartender en eigenaar van een drankenspeciaalzaak DH17 in Bergen op Zoom, met een bijzonder assortiment met meer dan 800 soorten whisky, 100 soorten rum, 75 soorten cognac, 75 soorten gin en héél veel andere dranken als wodka, likeuren, jenevers , wijnen en luxe frisdranken.

Wil je meer weten over een beschikbare bedrijfsruimte of een experience? Wij vertellen je er graag meer over! Bel 0165 537 850 of neem contact op via info@dewenneker.nl